İşten Atılan İşçinin Tazminatı Hesaplaması Ne Kadardır?

İşten Atılan İşçinin Tazminatı Hesaplaması Ne Kadardır? İşten atılan işçinin en önemli güvencesi olan kıdem tazminatı hesabı yapılırken brüt maaşı baz alınmaktadır. Çalıştığı yıl ile brüt maaşı çarpılarak hesap yapılır. Ayrıca ek olarak brüt maaş içerisinde işçiye çalıştığı süre boyunca ödenen yol ve yemek gibi diğer yardımlar da yan ödemeler şeklinde dahil edilmektedir. Yılın dışında kalan arta günler ise günlük brüt ücret şeklinde hesaplanarak kıdem tazminatı içerisine eklenmektedir. 

İşten Atılan İşçinin Tazminatı

İşten Atılan İşçinin Kıdem Hakkı Nedir? Ne Kadardır?

İşten atılan işçinin kıdem hakkı 1 yıl ve aşkın süre boyunca çalıştığı iş yerinden hak ettiği tazminat hakkıdır. 1 yıllık süreyi tamamlayan işçinin kıdem tazminatı son asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Çalıştığı süre ile birlikte çarpılarak işçinin hak etmiş olduğu kıdem tazminatı hesabı yapılabilmektedir. 2022 kıdem tazminatı ise asgari ücrete gelen zam artışı ile birlikte yükselerek tavan ücret olarak 10.596 TL seviyesine gelmiştir.

İşçiye Ödenmesi Gereken Kıdem Tazminat Hakkı 

İşçi işten çıkartılması dışında haklı sebepler ile de iş akdini feshedebilir. Yapmış olduğu iş gerekçesi ile sağlığı veya yaşamı ciddi oranda tehlikeye girmiş ise veya sağlık sorunlarından kaynaklı olarak da tek taraflı sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir. İşten çıkartılan işçi de bir yılı aşkın süre boyunca emeğinin karşılığı olarak işvereninden kıdem tazminatı alma hakkı elde etmektedir. 

Yorum Gönder

advertise
hukukistanbul.gen.tr