2022 Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?

2022 Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?  İşçiler için kıdem tazminatı bir sosyal güvencedir. İşçi herhangi bir nedenden dolayı işten çıktığı takdirde kıdem tazminatı onun için bir maddi dayanak olacaktır. Bunun için de işçilerin hakları olan kıdem tazminatının şartları ve tazminat olarak ne kadar alacaklarını bilmeleri de son derece önem taşımaktadır. 

2022 Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kıdem Tazminatı Hakkı Nedir?

Kıdem tazminatı hakkı işçinin haklı bir nedene dayanmaksızın veya herhangi geçerli bir nedenden dolayı işten çıkartılmasının karşılığında kazandığı bir tazminat türüdür. Kıdem yılı karşılığı olarak ve ortalama otuz günlük brüt ücrete karşılık gelecek şekilde kıdem tazminatı hesaplanabilmektedir. 

Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Tazminat hesabı yapabilmek için öncelikli olarak işçinin brüt ücretini bilmesi gerekir. Maaşa ilave olarak eklenen sigorta primleri, vergiler ve devlet aracılığı ile yapılan tüm kesintilerin ekli olan tutarı brüt maaş olarak tanımlanmaktadır. Bunun için tazminat hesabı yaparken çalıştığınızda her ay elinize geçen tutarı değil brüt maaşı baz almalısınız. Maaş bordronuzda brüt maaşınız net olarak belirtilmektedir. 

Tazminat hesabınıza ek olarak iş vereniniz tarafından yemek veya yol yardımı gibi ücretler de ödeniyor ise bunları da ilave edebilirsiniz. Kıdem tazminatını artıran en önemli faktörlerden biridir. Daha sonra işe giriş ve çıkış tarihlerinizi de not alarak tazminat hesaplama programları üzerinden hem kıdem hem de ihbar tazminatınızı net olarak hesaplayabilirsiniz. 

Yorum Gönder

advertise
hukukistanbul.gen.tr